joi, 25 februarie 2016

Completarea declaratiei 394. Cum procedam cu bonurile fiscale?

Va reamintim ca de la 1 ianuarie 2016 in Declaratia 394 se declara toate bonurile fiscale, fie ca sunt facturi simplificate, fie ca pe acestea nu se precizeaza codul fiscal al cumparatorului.
Vom vedea ce se intampla cu TVA-ul de pe aceste bonuri care nu indeplinesc criteriile de facturi simplificate.Se vor trece in Jurnalul de cumparari? Se vor trece simultan atat la TVA deductibil, cat si la TVA nedeductibil?
Inregistrarea in contabilitatea a documentelor justificative si tratamentul lor fiscal nu se vor modifica in scopul de a completa declaratia 394.
Nu se vor mai putea insa “taia colturi”. Documentele vor trebui inregistrate corect si complet.
De exemplu : un bon fiscal de achizitii care nu are trecut pe el CUI-ul cumparatorului nu se va mai putea inregistra direct in Registrul de casa : 604 = 5311.
El va trebui inregistrat intai la Intrari cu identificarea furnizorului si a datelor sale (informatii ce se vor prelua in 394):
604 = 401
Si apoi inregistrata plata acestuia:
401 = 5311.
Daca bonul fiscal nu este un document justificativ pentru deducerea TVA (nu are inscris pe el CUI-ul furnizorului) nu se va deduce TVA de pe acesta.

La fel se va proceda cu toate documentele de intrare sau iesire : notele contabile si tratamentul fiscal raman aceleasi ca si pana acum, dar informatiile referitoare la clienti, furnizori si documente va trebui sa fie foarte complete.
Un exemplu elocvent este 392B care se completeaza de neplatitorii de TVA de cativa ani. Cu toate ca pentru neplatitorul de TVA este complet irelevant daca furnizorii sau clientii sai sunt sau nu platitori de TVA, declaratia 392 B solicita urmatoarele informatii:
- Livrari de bunuri si prestari de servicii catre persoane inregistrate/neinregistrate in scopuri de TVA
- Achizitii de la persoane inregistrate/neinregistrate in scopuri de TVA
Aceste informatii sunt obtinute inregistrand corect si complet in bazele de date furnizorii si clientii cu datele lor de identificare.
Argumentatia de mai sus porneste de la premisa ca nimeni nu va intocmi declaratia de mana, ci va folosi informatiile prelucrate de un program de contabilitate, in care trebuie doar sa avem grija sa introducem datele cat mai complet.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu