luni, 26 septembrie 2016

Mașină și telefon de serviciu? Cum sunt impozitate

Folosirea mașinii de serviciu

Impozitarea folosirii autoturismelor în scop personal depinde de modul în care companiile ajustează deducerea cheltuielilor și TVA-ul aferent utilizării autoturismului.
Companii care deduc cheltuielile și TVA-ul în limita a 50%
Pentru companiile care deduc doar 50% din cheltuielile și TVA–ul aferent utilizării autoturismului, angajații care conduc mașini de la firmă și le folosesc în scop personal (concedii etc), cheltuielile aferente acestor deplasări nu se consideră venit impozabil și nu se plătesc contribuții pentru angajat.
Companii care deduc în totalitate cheltuielile și TVA-ul
Pentru companiile care deduc în totalitate cheltuielile și TVA–ul aferent utilizării autoturismului, în cazul angajaților care conduc mașini de la firmă și le folosesc în scop personal (concedii etc), cheltuielile aferente acestor deplasări se consideră venit impozabil și se plătesc impozitul pe venit și contribuțiile salariale.
La stabilirea impozitării se iau în calcul toate cheltuielile aferente autoturismului (prorata aferentă amortizării, asigurării, combustibil etc).
Sunt exceptate de la impozitare deplasările de la domiciliu la locul de muncă.
Legislație: art 76 alin 4 lit a,lit t, art 142 lit s Codul Fiscal.

Folosirea telefonului de serviciu

Companiile care pun la dispoziție telefoane angajaților trebuie să aibă un regulament în care să se menționeze pentru fiecare angajat tipul de abonament aferent și să stabilească limita convorbirilor telefonice aferente sarcinilor de serviciu pentru fiecare post telefonic.
Dacă abonamentul de telefon se folosește și în scop personal, atunci partea aferentă devine venit impozabil pentru angajat. Contravaloarea abonamentului de telefon nu se mai impozitează dacă suma respectivă se reține din salariul angajatului.

Mesele acordate angajaților

Contravaloarea meselor acordate angajaților constituie venit impozabil pentru angajați, dacă contravaloarea meselor nu este reținută din salariu.
Același regim se aplică și dacă societatea acordă salariaților coșuri cu fructe, legume etc.

Compania plătește închirierea unui teren de sport pentru salariați

Sunt angajați care își negociază în pachetul salarial plata de către companie a contravalorii studiilor personale sau chiar a copiilor, abonamente la sala de sport etc. Unele companii plătesc chiria pentru terenul de sport, oferind tuturor angajaților posibilitatea de a-l folosi.
Care este legislația aplicabilă? Conform art 25 din Codul Fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile doar cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice.
Art 76 alin 3 menționează că utilizarea de bunuri în folosul angajaților sunt considerate venituri impozabile și se impozitează la nivelul angajatului. În concluzie, acest gen de beneficii oferite de companii angajaților săi sunt considerate avantaje și se vor impozita la nivelul angajatului la fel ca și salariul. Unele companii consideră aceste cheltuieli nedeductibile și nu mai impozitează ca și avantaje, dar această abordare este eronată.

sursa:http://www.avocatnet.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu