luni, 21 martie 2016

Documentar privind dividendele in 2016

1.Care este cea mai devreme data in 2016 cand se pot ridica dividendele ?

Termenul pentru repartizarea dividendelor este dat de intocmirea si aprobarea situatiilor financiare si o data cu aceasta aprobarea repartizarii profitului. Asadar, este importanta intocmirea situatiilor financiare si aprobarea lor.
Situatiile financiare ale societatilor comerciale sunt reglementate printr-un act legislativ care stabileste si formatul acestora pentru exercitiul financiar incheiat. In functie de data in  care este publicat acest ordin situatiile se vor putea pregati mai repede sau mai tarziu.
Programul pentru depunerea situatiilor financiare nu a fost publicat pana la aceasta data (01.02.2015).

2.Ce se intampla daca nu exista suficienti bani in firma pentru a face plata acestora? Se pot face plati esalonate in cursul anului?

Societatea poate intocmi decizia de repartizare a dividendelor chiar daca in momentul in care se aproba nu exista suficienti bani in firma pentru a efectua platile.
Acestea pot sa se efectueze ulterior, pe masura ce se acumuleaza resurse, insa important este ca impozitul pe dividende sa fie retinut in momentul platii si virat la buget pana in data de 25 a lunii urmatoare celei in care se platesc catre asociati/actionari.

3.Care este nivelul de taxare a dividendelor la persoane fizice in 2016 ? Se plateste si CASS ?

Impozit 5%
In 2016 dividendele se impoziteaza cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final.
Cota de impozit de 5% se aplică asupra veniturilor din dividende distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2016.
CASS 5.5%
Pentru persoanele fizice care realizează venituri din dividende, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă totalul veniturilor brute din dividende, în bani sau în natură, distribuite de persoanele juridice, realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.
Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia.
În anul 2016, persoanele care realizează venituri din alte surse nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 alin. (1) lit. a) – d), g), i) – l), cu excepţia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală.
Aceste venituri sunt :
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;
b) venituri din pensii, definite conform art. 99;
c) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67;
d) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) – (9);
g) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, definite conform art. 103;
i) indemnizaţii de şomaj;
j) indemnizaţii pentru creşterea copilului;
k) ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare;
l) indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale.
Asadar, scutirea de  CASS la dividende in 2016 se aplica doar daca asociatii obtin si alte venituri pentru care platesc cass- de exemplu dintr-o relatie de angajare). Daca singurul venit este cel din dividende, atunci si in 2016 trebuie sa plateasca 5.5% CASS la venitul din dividende.
Din 2017, indiferent daca sunt angajati sau nu, se va plati 5,5% sanatate la dividende (asta daca pana atunci nu mai intervine ceva nou in materie legislativa).

4. Ce taxe i se retin unui asociat care este pensionar, pentru dividendele platite in 2016 ?

Asa cum se poate observa la punctul precedent, daca in 2016 un asociat este pensionar, insemna ca el realizeaza venituri supuse CASS (pensia) si prin urmare este scutit de plata contributiei de 5.5% pe venitul din dividende.
Aceasta situatie este valabila doar pentru 2016.

5.Daca un asociat este si angajat in firma, ce taxe i  se aplica  in 2016 pentru dividendele retrase? Dar in 2017 ?

In 2016, un asociat care este si angajat in propria firma sau in alta, nu va datora decat 5% impozit pe dividende.
In 2017, acelasi asociat-angajat, va plati pe langa impozitul de 5% si CASS 5.5%.

6. Cum se retine si cum se plateste impozitul pe dividende in 2016 ?

Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor/ câştigurilor obţinute ca urmare a deţinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor/ asociaţilor/ investitorilor până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende/câştig se plăteşte până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor.

7.Ce declaratii se intocmesc ?

a) Se intocmeste declaratia 100 in care se declara impozitul retinut , declaratie care se depune pana in 25 a lunii urmatoare platii dividendelor.
Anual, pentru veniturile de natura dividendelor datorate persoanelor fizice pentru care platitorul de venit are obligatia retinerii impozitului se intocmeste declaratia 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit”.
Pentru dividendele platite in 2015, termenul de depunere  este  28 februarie 2016.
b) Declaratia 205 privind impozitul retinut – se depune in 2016 pentru veniturile din 2015.

8.Dividendele aferente caror ani se pot repartiza in 2016? Exista vreo limitare ?

In noul cod fiscal nu se introduce nici o restrictie cu privire la anii pentru care se poate face repartizarea, prin urmare in 2016 se poate repartiza tot ce este in rezultat reportat, oricati ani sunt nerepartizati, pana la rezultatele anului 2015 inclusiv.

9.In ce limita se pot plati in numerar dividendele avand in vedere prevederile Legi 70/2015 ?

Prevederile Legii 70/2015:  operaţiunile de plăţi în numerar efectuate către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană.
Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei.
Asadar, se pune intrebarea daca se pot retrage dividende din casierie in suma mai mare de 10.000 lei.
Recomandarea noastra este sa evitati acest lucru, chiar daca va ganditi sa faceti mai multe hotarari AGA, pe parcursul anului fiindca ar putea fi considerate plati fragmentate.

10. Monografia contabila

Pe baza deciziei de rapartizare a dividendelor se face nota :
117 = 457
Retinerea  impozititului pe dividende:
457 = 446
Plata impozitului pe dividende:
446 = 5121
Plata dividendelor catre asociati:
457 = 5121 sau 5311, dupa caz.

11. Este obligatorie repartizarea profitului la dividende in termen de 6 luni de la aprobarea situatiilor financiare?

Art 67 alin 2 din Legea societatilor comerciale prevede ca dividendele se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
Asadar, daca profitul net a fost repartizat la dividende conform hotararii AGA dar nu s-a facut plata in 6 luni de la data hotararii AGA asociatii pot solicita plata dividendelor si in plus si dobanda penalizatoare.
Dar, daca profitul nu a fost repartizat la dividende nu exista aceasta obligatie.

12. Se pot distribui dividende daca exista pierdere reportata?

Nu se pot distribui dividende inainte ca pierderea contabila sa fie recuperata .
Art 272.1 din Legea societatilor comerciale prevede ca se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care:
b)incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa de situatie financiara sau contrarii celor rezultate din aceasta.
Cum se recupereaza pierderea ?
OMFP 1802/2014 prevede ca pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar curent, din profitul reportat aferent exercitiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital si capital social.
Profitul reportat ramas dupa acoperirea pierderilor, poate fi distribuit insa ca dividende.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu