Prin cele ce urmeaza, discutam despre o societate care a inregistrat in baza unui contract de comodat sediul social la locuinta personala. Contractul de comodat prevede ca spatiul sa fie folosit doar 50% pentru persoana juridica. Facturile de utilitati (electrica, gaz) se emit pe persoana fizica. Platile se realizeaza pentru intreaga factura din contul bancar al societatii.
Vom vedea cum se opereaza aceste facturi in contabilitate si ce implicatii fiscale sunt. Se mentioneaza ca TVA-ul aferent facturilor nu se deduce din cauza ca factura nu se emite pe persoana juridica. Factura se opereaza pe cheltuieli in evidenta contabila doar pe jumatate (partea aferenta persoanei juridice).
Plata din banca se imparte in doua sume egale, prima stinge jumatatea de factura operata in contabilitate, iar cealalta jumatate se opereaza pe diminuare de finantare (restituire creditare societate).
Vom vedea daca este corecta aceasta metoda si, totodata, in cazul in care societatea nu va mai avea finantare, stabilim daca platile din contul bancar al societatii se trateaza ca bunuri sau servicii in folosul personal al asociatilor.
Facturile de utilitati nu sunt ale firmei, deci nu constituie documente justificative pentru inregistrarea in contabilitate. Este evident ca nu se va deduce nici tva-ul aferent.
In baza contractului de comodat si a extrasului de cont, in momentul platii facturilor de utilitati inregistrati:
605 = 5121 valoarea utilitatilor datorate de societate (50%)461 = 5121 plati in contul persoanei fizice.
Compensarea datoriei catre asociati cu sumele platite in contul acestora:
4551 = 461
Dupa terminarea finantarii se va mentine incadrarea operatiunilor ca fiind sume platite in contul asociatilor si nu cheltuieli facute in favoarea asociatilor. Cheltuiala se inregistreaza in baza facturilor/contractelor, plata in baza extrasului.
Potrivit Art. 1444 alin.(1) din Legea 31/1990, este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia.Totusi, la alin. (3) al aceluiasi articol, se excepteaza de la aceasta interdictie operatiunile a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro.
Daca nu veti incadra ca imprumut acele sume platite si le inregistrati ca fiind cheltuieli nedeductibile (6588 = 5121), atunci vor fi considerate cheltuieli in favoarea asociatilor (venituri din alte surse ale asociatului) si veti retine impozit 16% care se va plati pana pe 25 ale lunii urmatoare prin declaratia 100 si va fi declarat si in 205 anul urmator. De asemenea, pentru respectivele venituri, asociatul va datora si contributie la sanatate 5,5% pe baza deciziei de impunere primita de la organele fiscale.
"Legea 31/1990 Art. 1444
(1) Este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum:
a) acordarea de imprumuturi administratorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior incheierii de catre societate cu acestia de operatiuni de livrare de bunuri, prestari de servicii sau executare de lucrari;
c) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a oricaror imprumuturi acordate administratorilor, concomitenta ori ulterioara acordarii imprumutului;
d) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a executarii de catre administratori a oricaror alte obligatii personale ale acestora fata de terte persoane;
e) dobandirea cu titlu oneros ori plata, in tot sau in parte, a unei creante ce are drept obiect un imprumut acordat de o terta persoana administratorilor ori o alta prestatie personala a acestora.
(2)Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si operatiunilor in care sunt interesati sotul sau sotia, rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv ai administratorului; de asemenea, daca operatiunea priveste o societate civila sau comerciala la care una dintre persoanele anterior mentionate este administrator ori detine, singura sau impreuna cu una dintre persoanele sus-mentionate, o cota de cel putin 20% din valoarea capitalului social subscris.
(3)Prevederile alin. (1) nu se aplica:
a) in cazul operatiunilor a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro;"
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu