Printre altele, sunt considerate cheltuieli facute in favoarea actionarilor sau asociatilor:
- bunurile, marfurile si serviciile acordate actionarilor sau asociatilor, precum si lucrarile executate in favoarea acestora;
- cheltuielile cu chiria si intretinerea spatiilor puse la dispozitie acestora.
Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA nu au drept de deducere pentru taxa pe valoare adaugata aferenta achizitiilor efectuate in favoarea actionarilor sau asociatilor.
Indiferent de sistemul de impunere al persoanei juridice, daca asociatii sau actionarii sunt persoane fizice contravaloarea acestor bunuri sau servicii acordate/furnizate de catre persoana juridica in folosul personal al acestora este asimilata veniturilor din alte surse si urmeaza regimul fiscal al acestora. De asemenea, se considera venit din alte surse si suma platita unui participant la o persoana juridica, in folosul personal al acestuia, pentru bunurile sau serviciile achizitionate de la acesta, peste pretul pietei pentru astfel de bunuri ori servicii. In aceste situatii, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.Impozitul se declara in Formularul 100, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si in formularul 205, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Persoanele fizice care realizeaza veniturile nu datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru aceste venituri din alte surse daca realizeaza si urmatoarele tipuri de venituri:
- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri din pensii;
- venituri din activitati independente;
- venituri din asocierea cu o persoana juridical;
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- indemnizatii de somaj;
- indemnizatii pentru cresterea copilului;
- ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificarile si completarile
ulterioare.
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.
In cazul veniturilor din alte surse ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
Daca nu se incadreaza la aceste exceptii, organul fiscal va stabili contributia de asigurari sociale de sanatate, in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile, pe baza informatiilor din Formularul 205, prin aplicarea cotei individuale de contributie de 5,5 % asupra veniturilor brute. Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.
Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.
sursa:conatbilul.manger.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu