joi, 17 august 2017

Cum poti sa colaborezi cu o persoana fizica pe firma ?

Iata aici o intrebare frecventa adresata de catre antreprenori contabililor: cum pot sa colaborez cel mai avantajos (fiscal) cu o persoana fizica pe firma ?
1. Prima si cea mai la indemana metoda (nu si cea mai „ieftina”) este angajarea respectivei persoane fizice pe firma– cu timp intreg sau cu timp partial.
Daca pana nu demult (pana la 1 august 2017) contributiile si taxele pentru contractele pe timp partial se stabileau avand ca baza de calcul venitul brut realizat , incepand cu aceasta data, baza de calcul a CAS si CASS datorate de angajator (in total cele doua insumeaza 21% in conditii normale) se stabileste la salariul minim brut pe economie, in cazul in care este inferioara acestei sume ( adica la 1.450 lei).
Iata comparativ care sunt salariul brut, salariul net si contributiile care trebuie platite de firma pentru un salariu minim pentru 8 ore : 1.450 lei si un salariu minim pentru 2 ore (1.450 lei/4= 363 lei).
Salariu brutCota1450363
Nr de ore 82
Contributii angajat   
CAS10.50%15238
CASS5.50%8020
Somaj0.50%72
Deducere personala300  
Impozit16%1460
Total taxe angajat 38560
Contributii angajator   
CAS15.80%229229
CASS5.20%7575
Somaj0.50%72
Concedii0.85%123
Risc 0.40%61
Fond garantare0.25%41
Total contributii angajator 334312
    
Salariu net 1065303
Total taxe 718372
 Risc fiscal : 0
2.    Persoana fizica poate sa isi infiinteze o firma si atunci colaborarea PF-PJ se transforma in colaborare PJ-PJ.
Se incheie un contract de prestari servicii intre cele doua entitati .
Pentru persoana juridica beneficiara a serviciilor aceasta este o varianta fiscala avantajoasa, practic ea platind doar factura catre furnizorul sau.
Din punct de vedere contabil,  inregistrarea facturii inseamna o crestere a cheltuielilor firmei, respectiv un profit mai mic. Aceasta mai departe determina o scadere a sumei disponibile spre repartizare ca dividende.
In functie de calitatea de platitoare de TVA a celor doua firme, beneficiarul isi va putea deduce si TVA-ul aferent facturii de achizitie.
Risc fiscal: redus (risc de incadrare ca activitata dependenta si obligatia la plata contributiilor ca si in cazul salariatilor)
Vom vorbi aici despre riscul de incadrare a activitatii in dependenta (adica incadrare ca salariat), risc care exista inceapand cu acest tip de colaborare si creste la fiecare din modalitatile de colaborare descrise mai jos.
O activitate dependenta este orice activitate desfășurată de o persoană fizică într-o relație de angajare generatoare de venituri.
activitate independentă -este orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre următoarele 7 criterii:
3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
3.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
3.3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
3.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
3.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
3.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
3.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii;
Adadar, chiar daca colaborarea imbraca forma juridica a unui contract de prestari de servicii cu o alta micro, exista posibilitatea ca fiscal relatia sa fie una dependenta si astfel beneficiarul (PJ) va trebui sa suporte consecintele reincadrarii venitului ca venit de natura salariala (cu toate contributiile sociale si impozitul aferent, asa cum am aratat la punctul 1).
Ce poti sa faci ?
  • Ai grija la contractul încheiat între părți să conțină, în mod obligatoriu, clauze contractuale clare privind obiectul contractului, drepturile și obligațiile părților, astfel încât să nu rezulte existența unei relații de subordonare, ci libertatea persoanei fizice de a dispune în ceea ce privește desfășurarea activității. 
  • Criteriul privind libertatea persoanei de a alege locul, modul de desfășurare a activității, precum și programul de lucru este îndeplinit atunci când cele trei componente ale sale sunt îndeplinite cumulativ. În raportul juridic părțile pot conveni asupra datei, locului și programului de lucru în funcție de specificul activității și de celelalte activități pe care prestatorul le desfășoară.
  •  Persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea chiar și pentru un singur client, dacă nu există o clauză de exclusivitate în desfășurarea activității.
  • Riscurile asumate de prestator pot fi de natură profesională și economică, cum ar fi: incapacitatea de adaptare la timp și cu cele mai mici costuri la variațiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situației financiare, în funcție de specificul activității.
  • În desfășurarea activității persoana fizică utilizează predominant bunurile din patrimoniul afacerii.
3.    Persoana fizica poate sa isi autorizeze activitatea sub forma de PFA , caz in care se incheie la fel ca si mai sus un contract de prestari servicii cu firma beneficiara.
Firma beneficiara a serviciilor isi inregistreaza factura de la PFA exact ca si cand ar colabora cu o microintreprindere.
Aceasta inseamna cheltuieli mai mari, profit mai mic, dividende mai putine.
PFA-ul la randul sau va avea anumite contributii obligatorii insa acestea sunt in sarcina PFA-ului, respectiv : CAS 26.3%, CASS- 5.5%, impozit pe venit sau optionale : somaj- 0.5% si contributia pentru concedii 0.85% (o poti achita pentru a beneficia de concedii medicale platite).
Risc fiscal : mare (risc de incadrare ca activitata dependenta- vezi punctul 2.)
4.    Colaborare cu persoana fizica neautorizata
Aceste colaborari intre persoane fizice si firme se numeau in trecut conventii civile, ulterior fiind considerate simple contracte de colaborare.
Pentru firma care colaboreaza cu o persoana fizica neautorizata exista urmatoarea obligatie :
·       Retinerea si virarea impozitului pe venit de 16% retinut la sursa in momentul platii venitului.
Practic, atunci cand platesti colaboratorului valoarea serviciilor , retii  16% din suma, pe care ai obligatia sa o virezi la bugetul de stat pana in 25 a lunii urmatoare si de asemenea, tot pana in 25 a lunii urmatoare ai obligatia sa depui D 100.
O data pe an, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator se depune si D 205 pentru anul incheiat cu toate aceste retineri.
Daca suma de plata conform contract catre PF este 1.450 lei:
–         1.450*16% = 232 lei se vireaza la buget;
–         1450 lei- 232 lei = 1.218 se vireaza catre PF
Persoanele fizice nu emit factura, plata se face pe baza de contract.
Platitorul venitului nu are obligatia sa retina si sa declare CASS (5.5%), aceasta impunere se face prin decizie trimisa de ANAF catre persoana fizica beneficiara.
Risc fiscal: foarte mare (risc de incadrare ca activitata dependenta)
In concluzie, atunci cand optezi pentru una din aceste variante este bine sa ai in vedere in principal riscurile. Trebuie sa pornesti de la situatia economica reala (fondul tranzactiei) – si daca poti indeplini conditiile de independenta atunci poti alege oricare dintre variantele de mai sus. 
Daca in schimb relatia de dependenta este destul de evidenta si doar doresti sa minimizezi costurile atunci poti sa iti asumi riscul, dar si consecintele care vor rezulta in cazul in care acesta se materializeaza.

sursa:contzila.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu