Acest regim de impozitare pe veniturile microintreprinderilor va fi aplicat de la 1 ianuarie 2018 si de catre companiile care desfasoara activitati in urmatoarele domenii, daca veniturile realizate la finele anului 2017 sunt mai mici de 1.000.000 €, respectiv:
- in domeniul bancar;
- in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
- desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc;
- desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.
Sub sfera aplicarii regimului microintreprinderilor nu vor putea intra urmatoarele persoane juridice romane:
- Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, constituit potrivit legii;
- Fondul de compensare a investitorilor, infiintat potrivit legii;
- Fondul de garantare a pensiilor private, infiintat potrivit legii;
Fondul de garantare a asiguratilor, constituit potrivit legii;
- entitatea transparenta fiscal cu personalitate juridica.
Mentionam ca din 2018 a fost eliminata posibilitatea microintreprinderilor de a opta pentru plata impozitului pe profit in situatia in care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei.
Totodata a fost eliminata conditia privind realizarea de venituri,altele decat cele din consultanta si management, in proportie de cel putin 80% din veniturile totale. Astfel,obtinerea de venituri din consultanta si management, in orice proportie, nu mai constituie un obstacol pentru plata impozitului pe venitul microintreprinderilor.
Modificarile aduse Titlului III - Impozitul pe veniturile microintreprinderilor prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal sunt aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2018.
Sursa: AJFP Olt
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu