joi, 18 ianuarie 2018

Norme de aplicare a OUG nr. 158/2005 – concediile si indemnizatiile sociale de sanatate

Incepand cu data de 12.01.2018 au intrat in vigoare normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Iata mai jos care sunt principalele aspecte importante:
Persoane care sunt asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate:
  • PF, pe perioada în care au domiciliul sau reședința pe teritoriul României, care realizează venituri din desfășurarea unei activități în baza unui CIM, a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special, precum și alte venituri asimilate salariilor de la PF și PJ care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
  • PF care realizează în România veniturile prevăzute mai sus, de la angajatori din statele membre ale UE, Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană;
  • PF care realizează în România veniturile prevăzute mai sus, de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
  • PF care beneficiază de indemnizație de șomaj;
  • PF care nu se încadrează în categoriile de persoane la punctele de mai sus și care se pot asigura pe baza contractului de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate prevăzut la art. 1 alin. (2) din OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006.
Stagiul minim de asigurare pentru cocnediul medical este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Daca nu au fost realizate venituri in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, stagiul de asigurare se consideră realizat dacă prin însumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de zile de stagiu de asigurare cel puțin egal cu numărul total de zile lucrătoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.
Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate la care au dreptul asiguratii:
  • concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
  • concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
  • concedii medicale și indemnizații pentru maternitate;
  • concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;
  • concedii medicale și indemnizații de risc maternal.
Atentie ! Asiguratii vor beneficia de concediu medical doar in baza certificatului medical (certificat roz) eliberat de medic daca indeplinesc stagiul minim de asigurare si prezinta adeverinta de la platitor de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni.
Certificatele de concediu medical se completeaza si se elibereaza la data la care se acorda consultatia medicala, stabilindu-se numarul necesar de zile de concediu medical.
Pe ce perioada maxima se pot acorda concediile medicale?
Concediile medicale pentru incapacitate temporara de munca se acorda pe o durata de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotite de la prima zi de imbolnavire.
Incepand cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pana la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, dupa caz.
Baza legala: Norme de aplica a OUG nr. 158/2005
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu