vineri, 22 aprilie 2016

Tratament fiscal: tichete cadou, tichete de masa,de cresa, de vacanta

Iata mai jos o scurta analiza a implicatiilor fiscale ale acordarii de diverse stimulente angajatilor sub forma de : tichete cadou, de masa, de cresa sau de vacanta.
1.Tichete de masa
Baza legala: Legea 142/1998, cu modificările şi completările ulterioare HG 23/2015
Taxare:
  • impozit pe venit : da, 16%
  • contributii sociale : nu, tichetele de masa sunt exceptate . Conform art.  142 lit r) din  CF, nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale următoarele tichetele de masă, voucherele de vacanță, tichetele cadou și tichetele de creșă, acordate potrivit legii.
2.Tichete cadou
Baza legala : Legea 193/2006, cu modificările şi completările ulterioare si HG 1317/2006.
Taxare:
  • impozit pe venit : da, 16%, cu exceptia notei de mai jos.
  • contributii sociale : nu, tichetele cadou sunt exceptate.Conform art.  142 lit r) din  CF, nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale următoarele tichetele de masă, voucherele de vacanță, tichetele cadou și tichetele de creșă, acordate potrivit legii.
Nota: Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaților, cât și cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei.
3. Tichete de cresa
Baza legala :Legea 193/2006, cu modificările şi completările ulterioare HG 1317/2006
Taxare:
  • impozit pe venit : da, 16%
  • contributii sociale : nu, tichetele de cresa sunt exceptate. Conform art.  142 lit r) din  CF, nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale următoarele tichetele de masă, voucherele de vacanță, tichetele cadou și tichetele de creșă, acordate potrivit legii.
4. Vouchere de vacanta
Baza legala :OUG 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare HG 215/2009
Taxare:
  • impozit pe venit : da, 16%
  • contributii sociale : nu, tichetele de cresa sunt exceptate.Conform art.  142 lit r) din  CF, nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale următoarele tichetele de masă, voucherele de vacanță, tichetele cadou și tichetele de creșă, acordate potrivit legii.
Atentie ! 
  1. Toate aceste instrumente enumerate mai sus reprezinta avantaj de natura salariala. Astfel, art. 76 alin (3) lit h) prevede ca : ” Avantajele, în bani sau în natură…includ :.tichete cadou acordate potrivit legii, cu excepția destinațiilor și limitelor prevăzute la alin. (4) lit. a), tichete de masă, vouchere de vacanță și tichete de creșă, acordate potrivit legii.”
  2. Cand se impoziteaza venitul ? In luna in care este primit.
sursa:http://www.contzilla.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu