miercuri, 13 aprilie 2016

Utilizarea autovehiculelor de catre salariati. Cand se considera avantaj de natura salariala?

Incepand cu 1 ianuarie 2016 Noul Cod fiscal a inclus in categoria veniturilor din salarii neimpozabile avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% la determinarea impozitului pe profit ori impozitul pe veniturile din activitati independente in sistem real. Acestea sunt excluse si din baza de calcul a contributiilor sociale.

Asadar, in cazul persoanelor/entitatilor care sunt platitoare de impozit pe profit ori impozit pe venituri din activitati independente impuse in sistem real, in situatia in care cheltuielile aferente autoturismelor sunt deduse limitat in cota de 50% conform art. 25 alin. (3) lit. l), respectiv art. 68 alin. (7) lit. k) avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor nu sunt supuse impozitului pe veniturile din salarii nici contributiilor sociale.

In alte conditii folosirea vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii, in scop personal este considerata avantaj de natura salariala. Aceste avantaje intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii.

Evaluarea folosintei cu titlu gratuit a vehiculului se face aplicandu-se un procent de 1,7% pentru fiecare luna, la valoarea de intrare a acestuia. In cazul in care vehiculul este inchiriat de la o terta persoana, avantajul este evaluat la nivelul chiriei.

La evaluarea avantajului folosirii in scop personal a vehiculului din patrimoniul angajatorului cu folosinta mixta, pus la dispozitie unui angajat, avantajul se determina proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal din totalul kilometrilor.

La evaluarea avantajului folosirii in scop personal a vehiculului din patrimoniul angajatorului cu folosinta mixta, pus la dispozitie unui angajat,  nu se iau in considerare distanta dus- intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii, precum si cheltuielile efectuate pentru realizarea sarcinilor de serviciu. Fac exceptie de la evaluare avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal si pentru care sunt aplicabile prevederile art. 68 alin. (7) lit. k) din Codul fiscal, acestea fiind venituri neimpozabile la nivelul persoanei fizice beneficiare.
In cazul vehiculelor cu folosinta mixta, in vederea determinarii avantajului in natura evidenta kilometrilor efectuati se tine cu ajutorul foilor de parcurs.

Exemplu de evaluare a avantajului in cazul unui autoturism cu folosinta mixta:

- Societate platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
- Valoare de intrare autoturism: 40.000 lei
- Intr-o luna rezulta din foaia de parcurs 400 km parcursi, din care 40 km efectuati de salariat in interes personal si 360 km efectuati in  interes de serviciu. Avantajul impozabil se va determina proportional cu kilometrii parcursi in interes personal, astfel:

40.000 lei x 1,7% =  680 lei.

Folosirea in scop personal  reprezinta 10% (40 km in  interes personal: 400 km parcursi %). Avantajul va fi: 680 x 10% = 68 lei
sursa:http://infotva.manager.ro/
de Irina Dumitrescu la 12 Apr. 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu